05 des

Intro-turne i USA

Da er jeg tilbake fra introduksjonsturneen til USA! Sjelden har jeg møtt så mange folk på så kort tid, og ikke minst fått så mye hyggelig tilbakemelding overalt! Takk til alle dere jeg fikk møte underveis!

Jeg dro først til Cornell University, NY hvor jeg studerte i 2009/2010. De ønsket meg sjenerøst velkommen og lot meg få disponere klaver, saler og alt jeg trengte til et lite studieopphold. Professorene Bilson og Moseley samlet sine studenter til mitt foredrag og jeg holdt også en «prøvekonsert» på det vakre Bluethner-flygelet fra ca. 1876.

Portland IISå dro jeg videre til Portland, Oregon, etter invitasjon fra radiostasjonen All Classical Portland. Det ble et hektisk 3-dagersprogram! Først en konsert i studio, direkteoverført på radio og streamet, holdt så en konsert med hovedsakelig norsk musikk for 200 publikummere i Nordia-huset til Scandinavian Heritage Foundation, og til sist et populærvitenskapelig foredrag med tema klaverteknikk. På programmet sto bl.a. Thomas Tellefsens klaversonate op. 13, som antagelig ble fremført for første gang i USA. Mitt besøk fikk fyldig omtale i Oregon Artswatch og den lokale TV-stasjonen Portland Community Media TV gjorde en times langt opptak med demonstrasjon og diskusjon av klaverteknikk på moderne klaver. DPortland jette programmet ble sendt på lokal-TV i hele jula og er tilgjengelig på deres nettsider på You Tube.

2015-11-06 04.15.13

 

 

 

Tradisjonen tro signerer jeg flygelet i studioet til All Classical Portland etter konserten som ble direktesendt på radio og streamet over hele verden. (Foto: All Classical Portland).

 

 

Så var jeg invitert til det velrennomerte Ira F. Brilliant Center for Beethoven Studies ved San Jose State University (SJSU), hvor jeg holdt demonstrasjonsforelesningen Piano Playing in the Early 19th Century: Reconstructing a Practice of the Past.

2015-11-09 15.43.03

2015-11-09 17.54.11

 

 

 

 

 

 

Neste dag fikk jeg undervise klaverklassen til Dr. Gwendolyn Mok ved SJSU, instruerte en kammermusikktrio som spilte Beethovens op. 11 og observerte klaverstudentenes øving til Gerschwins Porgy and Bess for 10 pianister.

2015-11-10 14.25.01Klaverstudentene ved SJSU lærer wieneranslag anno 1820! Foto: Dr. Gwendolyn Mok.

 

2015-11-10 11.16.51
Eksotisk campus for en nordboer: San Jose State University.

 

Jeg benyttet også anledningen til å spille konserter i sjømannskirkene i hhv. San Francisco og New York, samt besøke (og prøvespille!) klaversamli2015-11-20 11.58.15ngene ved Yale University og Duke University. På tross av at jeg har besøkt mange klaversamlinger, er det alltid flere fascinerende klaver å bli kjent med! Dette, for eksempel!
(Stodart, ca 1820)

 

 

 

 

 

I New York ble jeg spontant invitert av den anerkjente sopranen Lauren Flanigan til å delta ved hennes konsert, fordi Flanigan ville fortelle alle om mitt konsept PianoShelters (https://www.linkedin.com/pulse/idea-organisation-piano-shelters-christina-kobb) Jeg traff journalisten Michael Miller fra New York Arts and The Berkshire Review som intervjuet meg om klaverteknikk (kommer snart!) og tok meg med til Leif Ove Andsnes’ recital i Carnegie Hall. :)

Oppholdet ble avsluttet med en privat huskonsert i Middletown, Connecticut, og en i Durham, North Carolina – og firhendig spill med professor Randall Love fra Duke University.

Magda the stupid cat

Eierens katt distraherte konserten i Connecticut!

 

 

 

 

 

Da gleder jeg meg bare til å komme tilbake en dag! :)

2015-11-11 15.57.10